Selecteer een pagina
Het is zondagochtend half tien en de politie staat in fluorescerende kleding voor de deur. Joke (56) voelt gelijk alle alarmbellen afgaan in haar hoofd. Alles in haar schreeuwt: houd de deur dicht. Toch laat ze de agenten binnen. Ze vertellen dat haar zoon Michiel (21) na een ongeluk is overleden.
Wat is er gebeurd? Het is een vraag die Joke maar niet loslaat. Het is daarom ook de naam van haar boek, waarmee ze hoop en licht wil bieden aan anderen die dit meemaken.

MICHIEL EN HET STUDENTENLEVEN

Joke neemt ons mee terug naar het jaar 2017. Ze vertelt dat Michiel een jaar stage had gelopen in Gent en net weer terug was voor zijn laatste studiejaar in Groningen. Daar geniet hij volop van het studentenleven: hij woont op kamers op de Grote Markt en zit in het bestuur van de studievereniging.

Michiel is volgens zijn moeder een charmante jongen met veel humor. “Hij kwam altijd gemakkelijk in contact met andere mensen. Hij was ad rem en had een bepaalde eigenheid. Michiel was op de middelbare school uit de kast gekomen en was gek op kleding. Een pretty boy was hij wel, ja”, lacht ze. “Hij ging bij wijze van spreken de deur niet uit zonder gel in zijn haar.”Wanneer ze haar zoon die bewuste dag in oktober moet identificeren, herkent ze hem nauwelijks. “Er was niets meer van hem over. Het was zo bizar. Ik dacht steeds: waar is mijn knappe jongen gebleven?”

OVERLEVINGSMODUS

Na zijn overlijden komt Joke direct in een overlevingsmodus. Ze regelt de uitvaart en staat iedereen te woord. De vraag: ‘Wat is er gebeurd?’ houdt haar lange tijd bezig. Joke: “We weten eigenlijk niet wat er is gebeurd en we zullen er nooit achter komen.”

“We weten wel dat Michiel op een feestje in Groningen was met een paar vrienden en spacecake heeft gegeten. Ze namen met een groep van vijf vrienden samen de cake. Alleen viel het niet zo lekker bij Michiel. Hij ging even naar buiten omdat hij zich misselijk en niet zo lekker voelde. Daarna zou hij gezegd hebben dat hij naar huis ging om te slapen.”

VIADUCT

Wat er daarna gebeurde, is niet duidelijk. “Hij is rond half 12 ’s avonds naar huis gegaan. Het was aardedonker en Michiel liep over het Herenwegviaduct over het spoor. We denken dat hij misselijk is geworden en over de reling is gaan hangen. We weten dat als je veel thc (de werkzame stof in de wiet uit de spacecake, red.) tot je neemt, dat je evenwicht verstoord raakt.

Het meest aannemelijke scenario is dat hij over de reling naar beneden heeft gekeken, uit balans is geraakt en is gevallen. Hij viel van een behoorlijke hoogte met zijn hoofd op het spoor.”Maar of dit echt zo is gebeurd, weet Joke niet. “De politie heeft de zaak grondig onderzocht. Ze hebben gekeken of er getuigen of videobeelden waren, of hij geduwd is, of dat het een ongeluk was, maar het is niet 100 procent duidelijk. We weten bijvoorbeeld dat hij niet is gaan ‘vliegen’ omdat je dan je armen anders houdt. Ook is wat mij betreft zelfdoding uitgesloten omdat hij zo midden in het leven stond. En ook dan stort je jezelf niet met je hoofd eerst naar beneden.”

Lees hier het hele verhaal van Joke.